Bitcoin Halving ve Merkez Bankalarının BTC Karşısında Güç Kaybı
Bitcoin Halving ve Merkez Bankalarının BTC Karşısında Güç Kaybı
Halving, Türkçe adıyla yarılanma… Bu sene gerçekleşecek olan Bitcoin Halving olayı hiç olmadığı kadar büyük önem taşıyor. Bunun nedeni ise, Bitcoin’in dolar karşısında üç haneli en yüksek seviyeleri görme ihtimalidir.
Sadece kripto dünyası değil, tüm ekonomi sistemleri bu sene BTC’nin 100 bin doları görüp görmeyeceğini merak ediyor. Üç haneli rakamın önünde en büyük olay ise “Yarılanma” olarak gösteriliyor. Peki bu durum gerçekten de geçerli mi? Yoksa Bitcoin Halving tam bir fiyasko mu?
Yazı içinde Bitcoin Halving nedir? Bitcoin Halving sisteminin mantalitesi nasıl? Konulara açıklık getireceğiz. Öte yandan Bitcoin Halving ile Merkez Bankaları arasında nasıl bir bağ var? Olayı sadece yarılanmaya bağlamak doğru mu? Hepsini irdeleyeceğiz. İşte kısa, öz ve net şekilde bilmedikleriniz…
Bitcoin Halving Nedir?
Bitcoin Halving, madencilik ödüllerinin yarıya indirildiği zaman anlamına gelir. Halving olayı dört yılda bir gerçekleşir. Halving politikası, kıtlığı koruyarak enflasyona karşı koymak için Bitcoin'in madencilik algoritmasına yazılmıştır.
Bitcoin Halving, Fiyatı Etkiler Mi?
Teoride, Bitcoin ihracının hızındaki azalma, talep aynı kalırsa fiyatın artacağı anlamına gelir. CoinRoutes CEO'su David Weisberger, şu anda Bitcoin'in %2'den az bir enflasyon oranına sahip olduğunu ve bunun daha fazla yarılanma ile azalacağını söylüyor.
Bitcoin IRA'nın baş işletme sorumlusu Chris Kline, “Bitcoin'in üretim kıtlığı, sonluluğunu tanımlayan şeydir ve ödül düştüğünde arz kısıtlanır. Arzın kısıtlandığı bir zamanda artan talep, fiyat üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir ve bu da Bitcoin'i yatırımcılar için çekici hale getirebilir.”
Bitcoin, Altın ve Merkez Bankaları
Bitcoin ve altın arasındaki en yaygın özellik, her bir varlığın fiyatının fiili olarak belirlenmemesidir. Merkez Bankası; geleneksel para birimlerinin aksine değerleri güven, kabul, arz ve spekülasyon derecesine dayanır. Merkez Bankaları, para basma mekanizması ile enflasyon oluşturmaya oldukça müsaittir. Ancak Bitcoin ve altının sınırlı bir arzı vardır.
Tıpkı altın gibi, her Bitcoin'in fiyatı da kendi ekosisteminde herhangi bir değerde olabilir. Bitcoin savunucuları ve yatırımcıları, Bitcoin'in aslında "Altın 2.0" olduğu sonucunu güçlü bir şekilde çıkarıyor.
Merkez Bankaları Neden Para Basar?
Genel olarak, yeni para vermek ekonomiye likidite sağlamak için tasarlanmıştır. Örneğin, endüstriyel büyümeyi, ekonomik kalkınmayı ve yeniliği teşvik eden tüketim ve finansmana erişim için teşvikler yaratır.
Merkez Bankaları tipik olarak ticari bankalardan veya diğer finansal kurumlardan devlet tahvilleri veya diğer menkul kıymetler gibi finansal varlıklar satın alarak yeni para yaratır. Merkez Bankası bu varlıkları satın aldığında, banka veya kurumların hesaplarını kredilendirerek süreçte etkin bir şekilde yeni para yaratır. Bununla birlikte, merkez bankalarının bir matbaanın banknot oluşturabileceği gibi fiziksel para birimini tam anlamıyla basmadığını belirlemek önemlidir.
Merkez Bankalarının Para Basması Enflasyonu Tetikler Mi?
Enflasyon, dünyanın dört bir yanındaki ulusların karşılaştığı yaygın bir ekonomik zorluktur. Para arzını artıran ek paranın basılması enflasyona neden olan unsurlardan biridir.
Paranın miktar teorisi, yeni para yaratmanın enflasyona neden olduğu ana süreçtir. Bu fikir, para arzı iki katına çıkarsa, fiyatların da eninde sonunda ikiye katlanır. Aynı miktarda ürün ve hizmete daha fazla talep olduğunda, satıcılar fiyatları yükseltebilir ve bu da enflasyona yol açar.
Enflasyona çözüm olarak Merkez Bankaları tamamen özgür olmalıdır. Merkez bankalarının bağımsızlığını siyasi etkiden korumak esastır. Bağımsız merkez bankaları, kararları siyasi eğilimleri geçmek yerine uzun vadeli ekonomik eğilimlere dayandırma özgürlüğüne sahiptir. Bağımsızlıkları sayesinde verimli para politikaları yürütebilir ve fiyat istikrarını koruyabilirler.
Bitcoin, Merkez Bankalarına Karşı Güçlü Durması
Bitcoin Halving olayı tek başına para biriminin fiyatını etkilemez. Euro veya ABD Doları gibi geleneksel para birimlerinin aksine, Bitcoin'in (BTC) değeri merkez bankası gibi tek bir varlık tarafından tanımlanmaz.
Hükümetlerin bir para biriminin değerini korumak için harekete geçmesini gerektiren enflasyon, durgunluk ve durgunluk aşamalarını içeren düzenli ekonomik döngülerin üstündedir.
Hükümetlerin para politikalarına tabi olan itibari para birimlerinin aksine, Bitcoin ekosistemi tamamen merkezi olmayan bir para sistemidir. Bu, hiçbir merkezi otoritenin para birimini düzenlemediği ortamdır.
Dolar, Bitcoin ve Diğer Para Birimleri Karşısında Güç Kaybediyor
Amerika doları, son yılların en büyük çöküntüsünü yaşıyor. 2020 yılından bu yana kan kaybeden dolar, geleneksel para birimlerine ve Bitcoin’e karşı yeniliyor.
2024 yılında gerçekleşecek olan Amerika seçimi doların seyrini de etkileyecek Eski ABD Başkanı Donald Trump, geçtiğimiz yıl doların çöküşüyle ilgili demeç vermişti. Trump, “para birimimiz çöküyor ve yakında 200 yıl sonra en büyük yenilgimiz olacak, bu da artık dünya standardı olmayacak” açıklamasını yapmıştı.
Yukarıda da görüldüğü gibi Bitcoin grafiği yıldan yıla dolar karşısında büyük hezimetini gösterdi. 2021 yılında en tepe noktasına çıkarak dolar karşısında 69.000 seviyelerini gördü. ABD dolar endeksinin düşüşü dijital varlık sınıfını daha da ayakta tuttu. Enflasyon, merkez bankalarının para basması en çok Bitcoin gibi, arzı sınırlı olan nadir yatırım enstrümanlarına yaradı.
Sena KONAKÇI
AdaFiy Metin Yazarı/Site İçerik Editörü
18.01.2024 23:39