Kripto Para Yasası Toplantısında Neler Oldu?

Kripto Para Yasası Toplantısında Neler Oldu? Regülasyon Şart mı? Vergi Geliyor Mu?

Kripto para endüstrisi sadece Türkiye’nin ana gündeminde yer alan bir konu değil. Tüm dünyada olumlu ya da olumsuz anlamda üzerinde düşünülen konuma geldi. Kripto ekosisteminin bu denli düşünmesinde 2021 yılındaki yaşanan boğa var.

Hatırlanacağı üzere 2021 yılında Bitcoin şu ana kadarki en yüksek seviyesi olan 69.000 doları görmüştü. Bu sıçrama ilk ETF onayı ve El Salvador’un Bitcoin’i tanımasıyla tavan yapmıştı.

Yatırımcıların Gözünden Kripto Paralar

2008 yılında yaşanan finansal kriz yeni bir doğuşun habercisi oldu. Adını henüz sayılı kişilerin bildiği Bitcoin para birimi çıktı. Geleneksel finans ve ekonomi sistemine karşı ayaklanmak isteyen özgürlükçü bir yaklaşımdı.

Yıllar geçen serüvende daha çok bilinen ve yatırım alan bir endüstri oluştu. 10 yılı aşkındır sadece bireysel değil, kurumsal yatırımcılarda kripto endüstrisinin peşine düştü. Şeffaf, merkezi olmayan ve enflasyona karşı iddialı bir alternatif oldu.

Türkiye’ye dönecek olursak, en yaygın olarak 2021 yılında insanlar Bitcoin ve türevleri ile tanıştı. Boğa sezonunda birçok kişi kazandı ve enflasyona alternatif bir yatırım aracı olarak gördü. Fakat 2021 yılının sonlarıyla 2022 yılının tamamı kötü geçti. Bu süre zarfında Türkiye’deki yetkililer çalışmalarını sürdürdü.

Kripto Para Yasası Toplantısı

Kripto ekosistemi artık herkesin bilmesi ile birlikte bazı riskleri de ortaya çıkarıyor. Kazanan kadar kaybedenin bir hayli fazla olması yetkilileri harekete geçiriyor. Özellikle de dolandırıcılık ve hackleme olaylarıyla beraber mağdurlar topluluğu oluşuyor.

İşte tam da bu yüzden Türkiye’de yeni bir yapılanmaya gidiliyor. Geçtiğimiz gün İstanbul’da kripto para yasası toplantısı yapıldı. Toplantıda Merkez Bankası, SPK, MASAK, BDDK temsilcileri ile kripto ve finans sisteminin önde gelen isimleri katıldı.

Bankaların Kriptolara Geçiş Olarak Kullanılması

Gerçekleşen toplantının bir başka önemli detayı da bankalarla işbirliği. Zirvenin ana temasında yer alan kripto varlıkların bankalara devredilmesi söz konusu oldu. Devlet, bankalar aracılığıyla kripto endüstrisinin daha sağlıklı çalıştığını düşünüyor.

Kripto Transferlerine EFT Modeli

Her bireyin hemen hemen her gün kullandığı ETF, kripto varlıklardaki çıkış olabilir. Toplantıda EFT modeliyle beraber kripto transferlerinin olabileceği söylendi. Transfer yapan kullanıcının kimlik, ad, soyad gibi bilgileri girmesi zorunlu olacak.

DeFi Sistemine Dokunulmayacak

Vergi kadar diğer önemli konu da DeFi’dı. Merkeziyetsiz finans sistemleri için yetkililer herhangi bir önemlem almama kararına vardı. DeFi sisteminde bulunan varlıklara hiçbir şekilde müdahale edilmeyecek.

SPK VE TÜBİTAK Öncülük Edecek

Toplantıda yer alan kripto para borsası yetkilileriyle de bu konu görüşüldü. Türkiye’de faaliyet göstermek isteyen yerli ve yabancı şirketler izine tabii tutulacak. Faaliyet almak isteyen borsa, şirket, yatırım kanalı mecburi ofis bulunduracak. Ayrıca SPK’dan lisans onayı alacak.

SPK’nın yanı sıra kripto para birimleri ve Blockchain teknolojisine sahip şirketlerin gelişimine katkı sunabilmek adına TÜBİTAK tarafından da incelenecek.

Vadeli İşlemler Kullanılmayacak

Kripto camiasında en çok tartışılan konularda vadeli işlemlerin olmasıdır. Kazanç kadar yatırımcıların varlıklarını tamamen bitirebiliyor. Bu yüzden kaldıraç işlemler tamamen yasaklı olacak.

Regülasyon Gerekiyor Mu?

Alınan bilgiye göre düzenleme ilk olarak bir regülasyon şeklinde olacak. Sistemi düzenleme ve takip etme gibi konulara ele alınacak. İç piyasada kripto endüstrisi hakkında onay ve izin alınmadan faaliyet sağlanmayacak.

Asıl Hedef Kontrol Altında Tutma

Daha önceki görüşmelere göre yetkililer net ifade kullandı. Bir yetkilinin verdiği demeç ise oldukça önemliydi. Bir yetkili, “Biz yasaklamak istemiyoruz. Olağan akışı değiştirecek hamleler de yapmak istemiyoruz ama her hareketi de görmek istiyoruz. Önemli olan kayıtsız paraların transferinin engellenmesi… FATF’deki gelişmeler açısından da bu çok önemli” açıklamasını yaptı.

Türkiye’de Kripto Paralara Vergi Gelecek Mi?

2020 yılından bu yana şehir efsanesine dönüşen “kripto paralardan vergi alınacak” konusuna değinilmedi. Henüz yetkililer, vergilendirme noktasında bir adım atmayı düşünmüyorlar.

Kurumlar, öncelikle sistemi yapıcı hale getirmek istiyor. Yatırımcının haklarını korumak için adımlar atılacak gibi duruyor. Diğer yandan geçtiğimiz haftalarda Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, sistemin düzenlenmesi hakkında şunları söylemişti;

“Kripto varlık düzenlemesiyle temel hedefimiz bu alanı daha güvenli hale getirmek ve ortaya çıkabilecek riskleri bertaraf etmek. Yaklaşımımız kısıtlayıcı değil, belirsizlikleri ortadan kaldırmak ve olası riskleri kontrol altına almak üzerine kurulu. Aynı zamanda da blok zinciri teknolojisi ve kripto varlık ekosisteminin gelişmesinin önünü de açmayı amaçlıyoruz.”

Sena KONAKÇI

AdaFiy Metin Yazarı/Site İçerik Editörü

21.01.2024 01:05

 

Bize Ulaşın

HacıFeyzullah Mah. Sabri Mumcu Cad. 2.Sok. No:6 Kuşadası/AYDIN

destek@adafiy.com

05337631545

İletişime Geçin